ד"ר אלון לנג24-hours-phone
endoscope

גסטרוסקופיה

בדיקת גסטרוסקופיה מבוצעת באמצעות סיב אופטי המוחדר למערכת העיכול העליונה, כלומר לוושט, לקיבה ולתריסריון (ראשיתו של המעי הדק). הבדיקה מבוצעת דרך הפה.

עקרון הבדיקה האנדוסקופית בין אם מדובר בגסטרוסקופיה או קולונוסקופיה הוא בהחדרת סיב אופטי לתוך מערכת העיכול המאפשר הסתכלות ישירה על איברי המערכת לצורך אבחון וטיפול.

הפעולות נעשות באמצעות מכשיר גמיש וארוך המאפשר ניווט מדויק בתוך מערכת העיכול. בזמן הפעולה האנדוסקופית ניתן לראות את חלל מערכת העיכול ממש כאילו היינו מטיילים בתוך המערכת ומביטים על מה שקורה סביב. לא מדובר בצילום רנטגן או בהדמיה ממוחשבת אלא במראה האמיתי של מערכת העיכול ולכן, רמת הדיוק של הבדיקות הללו גבוהה.

במהלך הבדיקה ובמידת הצורך, ניתן להחדיר דרך תעלת עבודה במכשיר האנדוסקופי, כלים מיוחדים שמאפשרים טיפול מיידי. הטיפול יכול להיות ע"י הזרקה ישירה של תרופות למערכת העיכול, נטילת ביופסיות לצורך אבחנה, כריתה של פוליפים באמצעות צריבה חשמלית, הרחבה של היצרויות, החדרת סטנטים ועוד. 

מהי הבדיקה?

בדיקת גסטרוסקופיה מבוצעת באמצעות סיב אופטי המוחדר למערכת העיכול העליונה, כלומר לוושט, לקיבה ולתריסריון (ראשיתו של המעי הדק). הבדיקה מבוצעת דרך הפה.

מטרת הבדיקה בדרך כלל לשלול כיבים (אולקוס), דלקות וכן גידולים במערכת העיכול העליונה. במהלך הבדיקה ניתן לקחת דגימות (ביופסיות) וכן לבצע טיפולים כגון כריתת פוליפים.

הבדיקה מתבצעת כאשר הנבדק שוכב על צידו השמאלי, ונמשכת מספר דקות – בדרך כלל פחות מחמש דקות. הבדיקה מתבצעת על פי רב לאחר מתן זריקת טשטוש.

מה משך הבדיקה?

הבדיקה נמשכת כ-5 דקות. לאחר מכן, נשארים להשגחה למשך כשעה.

האם זה כואב?

הבדיקה אינה כואבת אך עלולה להיות כרוכה באי נעימות. עיקר חוסר הנוחות נובע מגירוי להקאה ומתחושת מחנק שיכולה להפריע במיוחד לאלו הרגישים יותר לגירויים בגרון. לכן, לרוב מבצעים את הבדיקה עם טשטוש וכך היא אינה מורגשת כלל.

על פי רוב, נותנים זריקה של חומר מטשטש לתוך הוריד. בדרך כלל מדובר בחומר הדומה לואליום, אך מתחיל לפעול במהירות רבה ומפסיק לפעול יחסית מהר בתום הבדיקה. לעיתים משלבים חומרי טשטוש נוספים כגון פרופופול.

האם חייבים טשטוש?

יש אנשים שאינם מעוניינים בזריקת טשטוש. אפשר בהחלט לבצע את הבדיקה עם תרסיס להרדמה מקומית בלבד, אך זאת במידה והנבדק מוכן לסבול כמה דקות של אי נוחות משמעותית. מעניין לדעת שיש מדינות (גם בעולם המערבי) בהן מרבית בדיקות אלו נעשות ללא זריקת טשטוש, כך שהדבר בהחלט אפשרי. בארץ, מירב הבדיקות מתבצעות תחת טשטוש. כדי לאפשר לנבדק לעבור את הבדיקה ללא טשטוש מתיזים תרסיס שמרדים מקומית את בית הבליעה. התרסיס עובד תוך שניות. הרדמה מקומית זו מביאה להפחתה בגירוי להקאה. התרסיס גורם לתחושת אי נוחות בבליעה שתחלוף כעבור כעשר דקות.

האם ניתן לבצע את הבדיקה בהרדמה מלאה?

בהרדמה מלאה משתקים את שרירי הנשימה ויש להנשים את המטופל. נדיר מאוד שיש צורך בהרדמה מלאה לצורך גסטרוסקופיה. בדרך כלל הבדיקה עוברת ללא כל קושי עם טשטוש בלבד. יש מקרים שבהם אנשים סובלים ממחלות רקע מורכבות ויש יתרון לבצע את הגסטרוסקופיה בהשגחת רופא מרדים. גם אז לא מדובר בבדיקה בהרדמה מלאה והטשטוש יהיה דומה או זהה לבדיקה שמבוצעת ללא מרדים. אם מחליטים על בדיקה עם מרדים, לפעמים יש צורך להיפגש עם רופא מרדים טרם הבדיקה כדי שיכיר את הרקע הרפואי של הנבדק. חשוב לציין שכיום משתמשים במהלך הבדיקה בשילוב של תרופות שכולל תרופה חדשה שנקראת פרופופול. תרופה זו מאפשרת להגיע לטשטוש מצוין, וגם אנשים שבעבר לא יכלו לעבור את הבדיקה עם תרופות הטשטוש המקובלות, יכולים לעבור את הבדיקה ללא קושי עם שילוב התרופות החדש וללא צורך ברופא מרדים.

איך מתכוננים?

ההכנה לבדיקה כרוכה בצום בלבד. אין צורך בשתיה של חומרי הכנה כלשהם. 8 שעות לפני הבדיקה אסור לאכול. מותר לשתות נוזלים צלולים כגון מים, תה או מרק עד כ-4 שעות טרם הבדיקה, ואז יש להישאר בצום מוחלט. למי שנוטל תרופות המשפיעות על קרישת הדם כמו פלוויקס, קומדין, פרדקסה וקלקסן, חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי הצורך בהפסקתן קודם הבדיקה.

ניתן להדפיס את הוראות ההכנה הנמצאות בתחתית העמוד.

מה הסיכונים?

בדיקת הגסטרוסקופיה היא בדיקה בטוחה מאוד. עם זאת, בכל בדיקה פולשנית עלולים להיות גם סיבוכים. היווצרות של חור בוושט בקיבה או בתרסריון הוא סיבוך אפשרי אך נדיר ביותר. דימום יכול להופיע לאחר טיפולים מסוימים כגון כריתת פוליפ. בנוסף יש לזכור שלכל טיפול בתרופות מטשטשות יש סיכון מסויים לדיכוי נשימה, ירידת לחץ דם ותגובה אלרגית. בסך הכל מדובר בבדיקה בטוחה ואין סיבה לחשוש מפניה.

מה מרגישים אחרי הבדיקה?

לאחר הבדיקה מרגישים עדיין את הטשטוש (בהנחה שהבדיקה בוצעה עם זריקת טשטוש). התחושה דומה במעט לתחושה שנגרמת עקב שתיית אלכוהול. מרגישים עייפות, חולשה וחוסר יציבות. יש אנשים שתוך כחצי שעה אחרי הבדיקה ירגישו מצוין, אחרים ירגישו מטושטשים עוד שש או שמונה שעות לאחר הבדיקה. בגלל תחושת הטשטוש אסור לנהוג במשך 12 שעות לאחר הבדיקה.

האם יש אלטרנטיבות לבדיקה?

האלטרנטיבה העיקרית לבדיקת גסטרוסקופיה היא צילום בליעת בריום אשר בו מדגימים את איברי מערכת העיכול העליונה בצילום רנטגן, לאחר שהנבדק שותה חומר הנקרא בריום. בעבר בדיקה זו הייתה נפוצה. כיום, כמעט ואין לבדיקה זו שימוש שכן היא הרבה פחות מדויקת מגסטרוסקופיה. כיום משתמשים בבדיקה זו לעיתים רחוקות ובמקרים מיוחדים כגון הפרעות בבליעה.
בדיקת וידאו קפסולה יכולה לתת מענה לאיתור בעיות בוושט אך אינה אמינה מספיק לאיתור נגעים בקיבה.
בדיקות אחרות כגון בדיקת אולטרא-סאונד או בדיקת CT אינן נותנות אינפורמציה מספקת על הקיבה.

איפה מתבצעת הבדיקה?

ד"ר לנג מבצע את בדיקת הגסטרוסקופיה בדרך כלל במרכז הרפואי הרצליה מדיקל סנטר.

מה להביא לבדיקה?

יש להגיע עם תעודה מזהה ומסמכים רפואיים רלוונטיים. אין צורך בטופס 17. אם מבצעים את הבדיקה דרך חברת ביטוח כדאי להצטייד בטפסי ההתחייבות של חברת הביטוח עבור הרצליה מדיקל סנטר.

האם ניתן לעבוד ביום הבדיקה?

אפשר לעבוד בבוקר שלפני הבדיקה, אך יש לזכור כי צריך להיות בצום כ-8 שעות לפני הבדיקה. למחרת הבדיקה אין כל מניעה לעבוד.

טפסי הסכמה לבדיקה

בהגיעכם למכון הגסטרו לפני ביצוע הבדיקה, תתבקשו לחתום על טופס הסכמה לאנדוסקופיה של מערכת העיכול, ועל טופס הסכמה לקבלת טשטוש על פי המתחייב בחוק. בתחתית העמוד תמצאו העתק מדויק של טופסי ההסכמה. אנא קיראו בנחת את הטפסים המצורפים. אם יש לכם שאלה אתם מוזמנים לפנות אלינו טרם הבדיקה, או לשאול בהגיעכם לבדיקה לפני החתימה על הטפסים.

האם יש להגיע לפגישת ייעוץ לפני הפעולה?

אם יש בידך הפניה מרופא גסטרו או כירורג, ואם אין לך מחלות רקע מורכבות, אין הכרח להגיע לייעוץ. ניתן למלא את "טופס מילוי פרטים לבדיקה אנדוסקופית ללא ייעוץ" המצורף למטה ולהעביר בליווי ההפניה הרפואית למייל alon.lang@gmail.com. צוות המרפאה ייצור עימך קשר לתיאום הבדיקה.